Община Долна Mитрополия

Потърсете в сайта

Предстоящи събития

Овощна градина ЗП Георги Транков

Дата на публикуване: 05.05.2021 15:44


Днес наш домакин е Георги Транков – земеделски производител от село Брегаре, община Долна Митрополия.

Той започва да създава своята овощна градина преди повече от 15 години и днес тя обхваща площ от 18 декара. Георги Транков и неговата съпруга се грижат за над 1 500 дръвчета ябълки, праскови и нектарини. Седем сорта ябълки, кои от кои по-сладки и сочни, отглеждат в стопанството – Мелроуз, Айдъред, Златна резистентна, Глостер, Грени Смит, Флорина и Пинова.

В момента в овощната градина тече работата по пролетната резитба за просветляване на короните на дръвчетата. Така всички плодове ще се огряват от топлите слънчеви лъчи и стопаните ще могат да се радват на богата и здрава реколта на есен. Много работа имат сега и пчелите от кошерите в съседство, които помагат за кръстосаното опрашване на ябълковите дръвчета.

Стопаните продават плодовете за директна консумация, но планират и да закупят оборудване, с което да могат да преработват продукцията си и да произвеждат натурален ябълков сок и ябълков оцет.

Тръгваме си от овощната градина с обещанието, че ще се върнем отново в края на месец юли, за да опитаме вкусните плодове на нектарините.

 

ЗП Георги Транков

e-mail: georgitrankov.2@abv.bg

телефон за контакт: +359 878 685075

Галерия