Община Долна Mитрополия

Потърсете в сайта

Предстоящи събития

Мелница „Евамел“ ЕООД - Село Ореховица, община Долна Митрополия

Дата на публикуване: 01.06.2021 10:28


Днешното пътешествието ни отвежда в мелницата на „Евамел“ ЕООД в село Ореховица, община Долна Митрополия.

Историята на мелницата започва в далечната 1920 година, когато братята Коста, Панайот и Христо Ламбиеви решават заедно с разширението на съществуващата маслобойна, да построят и оборудват и помещение за мелница в село Ореховица. В следващите години мелницата се развива, нараства търсенето на произведеното брашно, а собствениците закупуват най-модерната за онова време техника, част от която се използва и до днес.

Днешните собственици – семейство Даниела и Иво Петкови стават собственици на мелницата преди почти двадесет години. С много желание и упорит труд те модернизират и разширяват производството, реконструират и ремонтират сградата, изграждат химикоаналитична лаборатория, възстановяват складовите помещения, инвестират в модерен автопарк.

Днес мелницата на „Евамел“ ЕООД произвежда седем вида брашна. Четири от тях се произвеждат по класическа технология на валцова мелница – бяло брашно тип 500, пшенично брашно за баници, пшенично брашно за козунаци и типово брашно тип 1150. За производството на тези брашна се използват стари хлебни сортове пшеница, които семейство Петкови изкупуват основно от малки местни производители.

В мелницата се произвеждат и три вида пълнозърнести брашна, чрез една от най-старите технологии за производство на брашно, тази „На камък“, при която зърното се смила на каменна мелница и по този начин запазва всичките си ценни качества. Произвеждат се пълнозърнесто брашно от лимец, пълнозърнесто пшенично брашно и пълнозърнесто ръжено брашно.

В готовите брашна не се добавят никакви коректори, оцветители или избелители или други агенти за обработка. Това прави брашната на „Евамел“ ЕООД търсени и ценни продукти за всяка здравословна трапеза.

Тръгваме си от мелницата в село Ореховица, нетърпеливи да усетим вкуса и аромата на хляба, който сами ще омесим от здравословните брашна на „Евамел“ ЕООД.

 

„Евамел“ ЕООД

e-mail: evamel.eood@abv.bg

телефон за контакт: +359 888 847703

https://evamel.com/

Галерия