Община Долна Mитрополия

Потърсете в сайта

Предстоящи събития

Хараламбиеви Семейни лозя и винарна

Дата на публикуване: 07.10.2021 16:06


Ходихме на гроздобер! В лозе „Дъбника“ на HARALAMBIEVI Family Vineyards and Winery, което се намира в землището на село Горни Дъбник.

Всеки в района познава Димитър Хараламбиев и съпругата му Цвети и знае винената история на семейните лозя и винарна.

Всичко започва през 2009 година със засаждане на лозе „Калугерица“ в землището на село Садовец, където се отглеждат основно сортовете Каберне Совиньон и Пино Ноар.

Днес към семейните лозя принадлежат и лозе „Над Пещерите“ в село Петърница, което предлага чудесни условия за отглеждане на сортовете Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Пино Ноар, лозе „Могилите“ също в село Петърница, засадено основно с местния сорт грозде Кайлъшки мискет и лозе „Дъбника“ със сортове Рубин, Каберне Фран, Мерло, Пино Ноар, Мускат Отонел.

Днес работниците в лозето берат Каберне Фран, който е френски червен винен сорт грозде, отглеждан и у нас. Лозето е родило много и хубаво грозде, от което стопаните ще създадат вино с неповторим аромат и вкус.

От полето бързаме да отидем и във винарната в село Петърница. Там откриваме и собственика Димитър Хараламбиев, който лично контролира всеки етап от производството на семейните вина. Показва ни пътя на гроздето от пресата за грозде до бъчвите, в които отлежават отбрани вина – бели, червени и розе.

И започваме да дегустираме…Истински късмет е ценител и експерт като г-н Хараламбиев да ти представя различните млади и стари вина на винарната и да те кара да усетиш техния уникален характер. Нотки на праскова и кайсия, вкус на пипер, цитруси, зелена ябълка, тревисти нотки, вишна и шоколад…Оставяме снимките на уникалния ни фотограф да продължат да ви разказват.

А вие опитайте вината от селекцията на HARALAMBIEVI Family Vineyards and Winery.

 

e-mail: dimitar.haralambiev@gmail.com; tsvetelina.miroslavova@gmail.com

телефони за контакт: +359 0878 899 100; +359 0879 818 476

https://www.haralambievi.com/

Галерия